Werkplekonderzoek
Een werkplekonderzoek is een interventie waarbij de combinatie van ergonomie op de werkplek, de fysieke belastbaarheid van de werknemer, de al dan niet aanwezige klachten en de psychosociale omstandigheden van de werknemer in kaart worden gebracht.
Wanneer werkplek-afdelingsonderzoek?
Enkele medewerkers geven aan problemen te ervaren tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Als werkgever kun je kiezen voor individueel onderzoek óf gelijk de hele afdelingen te screenen. Klachten verwijzen niet altijd direct naar de oorzaak. En een afdelings-onderzoek kan duidelijk maken waar de échte pijn zit. Bij een werkplek-afdelingsonderzoek is altijd een rapportage inclusief een gesprek. Hierin staan aanbevelingen op afdelings- én individueel niveau.
Het is gebruikelijk om een afdelingsonderzoek op uurbasis uit te voeren. Afhankelijk van de diepte van het onderzoek kun je uitgaan van maximaal 10 tot 12 medewerkers per dag.
Werkplekonderzoek klachten
Een werkplekonderzoek bij klachten is altijd complexer dan een preventief onderzoek. Is er een relatie tussen werkzaamheden en lichamelijke klachten? Een werkplekonderzoek bij klachten heeft meestal een voorgeschiedenis…
De PDC medewerker die het onderzoek uitvoert, zal kennis moeten hebben van medische zaken, de werkplek én van het werk zelf. Het is belangrijk om goed te kunnen luisteren en zonder vooroordeel een inschatting te maken van belastende factoren. Het scheiden van de hoofdzaken en bijzaken is hierbij cruciaal.
Stappen in een onderzoek:
- Onderzoek bij klachten vraagt om een goede probleem-intake
- Inzicht in voorgeschiedenis, werk en werkplek
- Observatie van werkwijze (met behulp van metingen zoals spierspanning, licht en geluid)
- Na verzamelen gegevens volgt eerste conclusie. Die bespreken wij met de medewerker
- Rapportage met aanbevelingen en conclusie aansluitend op probleemstelling.
Dit advies gaat vaak veel verder dan slechts het aanpassen van de werkplek.
Thuis-WerkPlekOnderzoek
Door de coronacrisis zijn we massaal aan het thuiswerken gegaan en is er voor veel werkgevers & medewerkers gebleken dat er ook vele voordelen zijn. Zoals tijdswinst door het besparen op reistijd, meer concentratie en effectievere communicatie door gericht meetings in te plannen. Vanwege deze redenen zullen veel medewerkers na de coronacrisis ook (deels) blijvend thuis willen werken. Om op deze behoefte in te spelen en te zorgen dat dit binnen jouw organisatie zonder problemen verloopt,
presenteert PDC de Thuis-WerkPlekOnderzoek. Dit onderzoek kan worden uitgebreid met onze
vitaliteitsscan inclusief werkdrukmeter. De Thuis-WerkPlekOnderzoek is een onderdeel van de PDC Thuiswerkkit:
Meer informatie & offerte
Wil je meer weten? We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor het intakegesprek. We komen graag bij je langs of plannen een gesprek in via Teams! PDC is bereikbaar op 085- 4444 330 of via post@pdcveghel.nl.
Persoonlijk
Deskundig
Compleet
Nieuws
Blog
Evenementen
Vacatures
Met PDC heb je eén loket voor al je vragen: van werving en selectie, functioneren en beoordelen, ziekteverzuim en re-integratie tot ontwikkeling en – als het niet anders kan – ontslag.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via een van de volgende buttons.