Arbeidsdeskundig Onderzoek
Als jouw medewerker al langere tijd in het verzuim zit en je wilt een concreet en gedegen advies over de re-integratiemogelijkheden voor arbeid, dan is het verstandig om een arbeidsdeskundig onderzoek te laten verrichten. Bij een arbeidsdeskundig onderzoek weegt de arbeidsdeskundige de belastbaarheid van de medewerker (aan de hand van de gegevens van de arts) en de belasting in de functie. We bekijken ook of het eigen werk nog passend is.
Hoe brengen we de mogelijkheden in kaart?
Voor een arbeidsdeskundig onderzoek komt onze arbeidsdeskundige langs op de werklocatie. Hier heeft de arbeidsdeskundige een gesprek met werkgever, werknemer en vervolgens een gezamenlijk gesprek met werkgever en werknemer. Daarnaast wordt de werkplek van de werknemer bekeken en beoordeeld op mogelijke aanpassingen. Deze gesprekken en het werkplekbezoek kosten samen ongeveer een dagdeel per onderzoek. Voor het uitwerken van een gedegen rapport rekenen we ongeveer op 8 uur. Daarnaast wordt het rapport naar zowel werkgever als werknemer gestuurd en later ook besproken.
Blijkt dat het eigen werk momenteel niet passend is, dan kijken we of:
- het eigen werk dan nog passend te maken is
- er ander passend werk is bij de eigen werkgever
- wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van ander passend werk bij een andere werkgever
Voorop staan de mogelijkheden, ook als die niet direct voor de hand of eventueel buiten de comfort-zone liggen. Hiermee bereiken we het beste resultaat voor jouw bedrijf én voor de werknemer.
Wat is een arbeidsdeskundige?
Op gebied van belasting en belastbaarheid in werk kijkt deze specialist naar wat iemand aan kan en vervolgens kijkt wat een functie van iemand vraagt. Door beide te vergelijken komt een arbeidsdeskundige beschouwing tot stand. Tijdens deze beschouwing wordt er per taak of werkzaamheid gekeken wat er wel of niet mogelijk is. Vaak gebeurt dit op basis van tempo, kwaliteit en inzetbaarheid en het belastbaarheidsprofiel van de bedrijfsarts. De vragen die een arbeidsdeskundige stelt hangen dan ook samen met deze aspecten.
Let op dat je tijdig een arbeidsdeskundig onderzoek laat uitvoeren tijdens de re-integratie van jouw werknemer. Het UWV heeft strikte eisen m.b.t. de re-integratie van je werknemer en kan sancties opleggen. Beoordeel daarom goed de dossiers en zet tijdig dit onderzoek in. Weet je niet precies hoe, wat en wanneer? Neem dan contact op met ons via 085-4444 330 voor advies.
Vragen van een arbeidsdeskundige
Rond de 52 weken van de arbeidsongeschiktheid van je werknemer zal het onderzoek plaatsvinden. De arbeidsdeskundige stelt tijdens het onderzoek diverse vragen, maar de vier belangrijkste vragen zijn als volgt:
- Is het eigen werk passend voor de werknemer?
- Zo niet, is het mogelijk dit werk passend te maken?
- Zo niet, is het mogelijk ander werk te vinden binnen de organisatie?
- Zo niet, is het mogelijk ander werk te vinden buiten de organisatie?
Meer informatie & offerte
Wil je meer weten? We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor het intakegesprek. We komen graag bij je langs of plannen een gesprek in via Teams! PDC is bereikbaar op 085- 4444 330 of via post@pdcveghel.nl.
Persoonlijk
Deskundig
Compleet
Nieuws
Blog
Evenementen
Vacatures
Met PDC heb je eén loket voor al je vragen: van werving en selectie, functioneren en beoordelen, ziekteverzuim en re-integratie tot ontwikkeling en – als het niet anders kan – ontslag.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via een van de volgende buttons.