Wie is de vertrouwenspersoon in jouw organisatie? En waarmee houdt die zich mee bezig?
Pestgedrag, discriminatie of (seksuele) intimidatie: zomaar wat redenen waarom je werknemers behoefte kunnen hebben aan overleg met een vertrouwenspersoon. Jij als werkgever bent dan ook vanuit de Arbowet wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Daar hoort bij dat je aandacht hebt voor psychosociale arbeidsbelasting. De vertrouwenspersoon kan hierin een belangrijke rol spelen. We leggen je hier meer uit over waarom een vertrouwenspersoon belangrijk is en wat zijn/haar taken zijn.
Waarom een vertrouwenspersoon?
Een veilige werkomgeving is essentieel voor het welbevinden van je werknemers. Nog steeds krijgt zo’n 13% van de werknemers te maken met ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden. Het is niet altijd makkelijk om het bespreekbaar te maken. Zeker als er geen vertrouwenspersoon in je bedrijf aanwezig is. Het is van belang dat mensen met gevoelens van sociale onveiligheid deze zo snel mogelijk bespreekbaar kunnen maken. Medewerkers in een veilige sociale omgeving werken met meer plezier, zijn efficiënter en melden zich minder vaak ziek. Voor de je organisatie betekent dit gemotiveerde en effectieve medewerkers en een besparing op ziekteverzuim.
Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?
De taken van de vertrouwenspersoon zijn niet eenvoudig. Soms kunnen de problemen waar jouw werknemers mee te maken krijgen erg complex zijn. We zetten enkele taken van een vertrouwenspersoon hier nog even op een rijtje:
1. Medewerkers begeleiden die te maken hebben met ongewenst gedrag
Gesprekken voeren met medewerkers, hulp bieden, advies geven, oplossingen bedenken, informeren over vervolgstappen en klachtenprocedures, begeleiden bij het bekendmaken van de situatie, doorverwijzen naar hulpverleners zoals de bedrijfsarts of een mediator.
2. Voorlichten van medewerkers over de rol van de vertrouwenspersoon
Alle medewerkers moeten weten waar ze de vertrouwenspersoon kunnen vinden en bereiken en wat de werkwijze is. Pas wanneer zij bekend zijn hiermee, gaan ze hier gebruik van maken.
3. Jou als werkgever advies geven over de preventie van ongewenst gedrag
Voorlichting en advies geven over de aanpak van ongewenst gedrag, ondersteunen en begeleiden bij het voorkomen van ongewenst gedrag en het registreren van ongewenst gedrag.
PDC Kennistafel op donderdag 19 mei – schrijf je in!
Op donderdag 19 mei houdt PDC een kennistafel. In deze kennistafel vertelt PDC over de wettelijke en organisatorische kaders, casuïstiek, gepaste reacties op bepaalde situaties, cultuuromslag. Met een vertrouwenspersoon kun je het gewenste en ongewenste gedrag binnen een bedrijf zichtbaar maken. Een perfect startpunt om de praktische toepassing te maken op de preventie vraagstukken binnen je organisatie.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze kennistafel of de toekomstige? Neem dan een kijkje op https://pdcveghel.nl/hr-advies/kennis/ . Of informeer vrijblijvend naar de vele mogelijkheden die PDC te bieden heeft via 085-4444 330 of via info@pdcveghel.nl.
Bronnen: cbbs.nl en hrnavigator.nl
Met PDC heb je eén loket voor al je vragen: van werving en selectie, functioneren en beoordelen, ziekteverzuim en re-integratie tot ontwikkeling en – als het niet anders kan – ontslag.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via een van de volgende buttons.